image description

Upptäck rymden

Rymdstyrelsen arrangerade i vintras en astrofototävling för alla rymdälskare. Tävlingen arrangerades i samarbete med Stockholms stad, Kamera & Bild, Astronomisk Ungdom samt Populär Astronomi.
 
Tävlingen var öppen för astrointresserade amatörfotografer med syfte att använda astrofoto som ett verktyg för att lära sig om vår plats i universum, för att reflektera över vad det är vi ser på himlen.
 
Kom till Navet och se de vinnande bidragen på plats! Öppen hela sommaren med start den 12 juni - 15 augusti.
 
Rymdstyrelsen - Upptäck rymden se de vinnande bidragen digitalt 
 
 
Solen – Peter Rosén (huvudbild ovan)
Juryns motivering:
Denna otroliga bild av vår egen stjärna – här avbildad i en grafiskt ren och vacker bild där man detaljerat ser solens strukturer – låter oss förnimma den enorma mängden energi som slungas ut i universum och träffar bland annat vår jord. Med en tekniskt hög svårighet har fotografen lyckats med både kalibrering av teleskopet, exponeringsinställningar och slutredigering – tre viktiga komponenter för att kunna skapa en bild som denna. Vi faller för denna ovanliga bild på ett vardagligt objekt – där solen tar sin plats.
 
Nordamerikanebulosan – Zoltan Nagy
Juryns motivering:
Skarp – men samtidigt mjuk. Denna bild som visar en del av Nordamerikanebulosan visar tydligt hur man med amatörutrustning kan få fantastiska avbildningar av djuprymdsobjekt som blir en fröjd för ögat. Kompositionen är vacker, färgerna välbehållna och gasmolnen får en drömsk, nästan mystisk ton, med denna ovanliga färgpalett – vilket gör det tydligt att fotografen verkligen behärskar bildbearbetningen. De mörka och ljusa partierna är väl placerade i bilden och de skarpa detaljerna bildar en härlig kontrast mot bildens mjuka delar.
 
En stjärnklar grotta – Teddy Svenneskog
Juryns motivering:
Vi slås av den perfekta inramningen av vår allas galax Vintergatan, och de ledande linjerna i förgrunden gör att bilden känns både välplanerad och välkomponerad. Den vackra sammanflätningen av den jordnära grottan och lutningen på Vintergatan skapar en vacker harmoni mellan universums storhet och vår egna närhet – symboliken av den lilla människans sken som lyser som vår närmaste stjärna i bilden mot den oändliga bakgrunden. Vi träffas även över bildens skärpa och fotografens hantering av färgtonerna.
 
Supermåne – Linus Gamnis
Juryns motivering:
Tur och tålamod kan vara några av delarna som behövdes för denna välkomponerade bild. Den grafiska kompositionen är fantastisk i denna bild, och låter både livet i det nära landskapet och rymden mötas i flera lager och linjer med vår närmaste himlakropp: månen. Tillsammans skapar detta ett stämningsfullt djup i bilden med vackra texturer och dova toner som bidrar till en påtaglig stillhet som man som betraktare nästan kan uppleva.
 
Hjärtnebulosan – Arvid Emtegren
Juryns motivering:
Detaljerna och färgerna i denna bild av Hjärtnebulosan visar både på ett stort engagemang och ett tekniskt kunnande i exponering och efterbehandling hos fotografen. De fina tonerna som samlats in har hanterats väl och kvalitativt i bearbetningen, med mycket bevarad information i de gas- och stoftmoln som finns i och kring nebulosan. Kompositionen är väl hanterad och vi upplever avbildningen som både vacker och väl beskuren.