Nyheter »

Lov på Navet

Lovaktiviteter

Under påsklovet anordnade Navet och Ericsson programmeringskollo för barn i mellan- och högstadieålder.

Programmeringskollo

Det är speciellt att besöka Navets programmeringskollo. I den ljusa luftiga konferenslokalen som vanligtvis används till styrelsemöten, workshops och kompetensutveckling, sitter nu 14 fokuserade mellanstadieelever.

Någon har kört fast och diskuterar med en av ledarna hur han bäst ska komma vidare. En annan låter kompisen bredvid testa spelet hon precis programmerat klart. Det är sista dagen på Navets programmeringskollo och deltagarna håller på att färdigställa spelen de har lärt sig programmera i Scratch.

Jag slår mig ner bredvid Elvira. Hon har skapat ett spel där en arg snacksskål skjuter bollar på en räv. Elvira berättar att hon var med på Navets programmeringskollo även på sportlovet. Jag frågar om det inte blivit mycket repetition för henne eftersom hon varit med på samma aktivitet en gång innan?

Nä, det tycker jag inte. Förra gången kunde jag inte lika mycket så den här gången har jag klarat svårare saker, säger Elvira.

Hon visar spelet igen och försäkrar sig om att jag inte missar viktiga detaljer såsom att snacksskålens mun först är glad och sen blir ledsen. När hon kommer hem från kollot idag ska hon visa sina föräldrar vad hon gjort.

Mamma har tjatat om att få se hela veckan. Hon tycker att det är väldigt kul med programmering så hon har varit nyfiken. Men jag har inte visat utan det ska bli en överraskning idag när jag är klar, berättar Elvira.

Innan jag går vidare frågar jag vad det bästa med kollot har varit?

Det är att man får hålla på med sitt intresse. Och förra gången jag var med fick jag en ny kompis. Det är kul med kompisar som är intresserade av samma sak.

Jag går vidare och stannar till hos Abbe. Han har programmerat ett spel där en kvadrat ska förflytta sig genom en labyrint utan att nudda väggarna. Kvadraten växer och blir större och större ju längre tiden går så det gäller att vara snabb om du ska hinna in i mål innan den slår i labyrintväggarna. Spelet har tre nivåer och blir svårare och svårare ju längre du kommer.

Det jobbigaste var att måla labyrintväggarna, säger Abbe. Det blev lätt snett och var svårt att få det att hänga ihop. Men sedan lyckades jag!

Abbe berättar att han ville vara med på kollot för att han gillar att programmera och han har redan programmerat ganska mycket i Scratch. Han visar en lång lista med andra spel han har programmerat.

Här är nog 80 spel jag har programmerat. Men oftast gör jag dem inte från början utan jag brukar ta ett spel och sedan programmera om det så att det får någon extra effekt eller så att jag vinner, säger han och skrattar.

Abbe tycker att det bästa med kollot är att han kan få hjälp att lära sig nya saker. Han berättar att han lärt sig en del programmering i skolan men han tycker att han får mer hjälp här på Navet.

En av ledarna säger att det har blivit dags för fika. Sedan ska alla få provspela varandras spel.

Du kommer aldrig att klara mitt spel, hojtar en av deltagarna till en annan.

I så fall kanske jag bara programmerar om det så att det går att vinna, svarar den andre.

Kanske är det just det som är hela programmeringskollots viktigaste syfte? Att lyckas ingjuta ett tekniskt självförtroende och en känsla av att allt är möjligt hos nästa generation.

Stort tack till Ericsson som tillsammans med Navets pedagoger möjliggör för lovsatsningar på programmeringskollo och kodning av webbsida. Ericsson går in med resurser i form av handledare som är med i hela processen. Både under planering och genomförande. Nina arbetar som pedagog på Navet och hon lyfter fram vikten av samarbetet bakom initiativet.

Det är jätteviktigt att låta de här två världarna mötas. Barnen som deltar får förebilder och de får också upp ögonen för att det finns stora möjligheter att arbeta med programmering som vuxen, säger Nina.